Dewereldvankaat

Tuesday, April 17, 2007

Filed under: Uncategorized — dewereldvankaat @ 8:01 pm

Gelezen

De laatste twee boeken die ik gelezen heb waren … vreemd. Zo vreemd zelfs dat ik – vooral bij het eerste – begon te twijfelen aan mijn intellect. Ik had nu en dan moeite met volgen. “De voeten van Abdullah” (Hafid Houazza) is een reeks vertellingen/herinneringen over Marokko.
Nu zijn die verhalen bij tijden zo sterk dat mijn ogen wel eens knipperden. Een moslimland en zoveel bizarre seksuele belevenissen in een strenge gemeenschap ?
Het lijkt alsof de verhalen kleine schilderijtjes zijn, in een tijdloze omgeving waar alles gebukt gaat onder de warmte en de leegte.

Een heel ander – maar ook vreemd – boek is dan weer “Vreemde Ogen” van Alissa York. Het is een historisch roman die vertelt over een familie en de beginjaren van het mormonisme. De herinnering aan een bloedbad is de rode draad door het verhaal. Het boek ademt leegte en kost-wat-kost vasthouden aan geloof. Geen van de vrouwen is gelukkig of heeft een eigen wil. Enkele dragen een diep geheim. Het einde is abrupt en onwaarschijnlijk.
Nu en dan wordt het verhaal vanuit een letterlijk vogelperspectief verteld : vanuit de hoogte gezien door een rondvliegende zwarte vogel.
Een eigenaardig boek, maar het heeft mij wel het een en ander over de Mormonen en hun geschiedenis geleerd. En ook : meer dan 1 vrouw voor een man : dat moet mislukken !

Advertisements

1 Comment »

  1. Blij te zien dat ik niet alleen sta. Ik kon ergens wel merken dat hij niet zo maar een onbeduidend schrijver is, maar dat betekent niet automatisch dat het mij grijpt.

    Comment by Gerbie — Monday, September 28, 2009 @ 10:09 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: